Ξανασκέψου – Think Again

Share:

Ξανασκέψου – Think Again

 

Το Think Again είναι ένα βιβλίο για τη δύναμη της απομάθησης και της εκμάθησης από την αρχή. Σε αυτό το βιβλίο, ο Adam Grant υποστηρίζει ότι η ικανότητα να ξανασκεφτείς από την αρχή υποτιμάται, παρόλο που είναι ίσως πιο σημαντική από την πεποίθηση για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του – το οποίο βρίσκεται και στην ιστοσελίδα του συγγραφέα  (https://adamgrant.net/book/think-again/) – όπου συνοψίζει την κεντρική ιδέα:

“Η ευφυΐα θεωρείται συνήθως ως η ικανότητα να σκέφτεσαι και να μαθαίνεις, αλλά σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως, υπάρχει ένα άλλο σύνολο γνωστικών δεξιοτήτων που μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία: η ικανότητα να ξανασκεφτείς και να ξεμάθεις. Στην καθημερινή μας ζωή, πάρα πολλοί από εμάς προτιμούν την άνεση της πεποίθησης έναντι της δυσφορίας της αμφιβολίας. Ακούμε απόψεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, αντί για ιδέες που μας κάνουν να σκεφτόμαστε σκληρά. Βλέπουμε τη διαφωνία ως απειλή για τον εγωισμό μας, παρά ως ευκαιρία να μάθουμε. Περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που συμφωνούν με τα συμπεράσματά μας, ενώ θα έπρεπε να έλκουμε έλξη προς εκείνους που αμφισβητούν τη διαδικασία σκέψης μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πεποιθήσεις μας γίνονται εύθραυστες πολύ πριν από τα οστά μας. Η νοημοσύνη δεν είναι θεραπεία, και μπορεί ακόμη και να είναι κατάρα: υπάρχουν ενδείξεις ότι το να είμαστε καλοί στη σκέψη μπορεί να μας κάνει χειρότερους στο να ξανασκεφτούμε.”

Σ ‘αυτή την περίληψη περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες ιδέες του βιβλίου.

Οι επιχειρηματίες συχνά θαυμάζονται όταν έχουν ξεκάθαρο όραμα και γεμάτο πεποίθηση. Πιο επιτυχημένοι όμως είναι οι επιχειρηματίες που γνωρίζουν τα τυφλά τους σημεία και δεν διακηρύσσουν τις ιδέες τους ως αδιαμφισβήτητες αλήθειες αλλά τις διατυπώνουν ως υποθέσεις.

Το φαινόμενο Dunning Kruger περιγράφει το φαινόμενο του να αποκτάς υπερβολική αυτοπεποίθηση μόλις αρχίσεις να μελετάς ένα θέμα πριν γίνεις πραγματικά ειδικός. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συχνά εγκλωβίζονται στον όρο «ηλίθιος» όταν η υπέρμετρη εμπιστοσύνη υπερβαίνει τις ικανότητες.

  • Προώθηση εποικοδομητικής σύγκρουσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν να περιτριγυρίζονται από άλλους που σκέφτονται το ίδιο και που έχουν παρόμοιες απόψεις. Ως αποτέλεσμα σπάνια αμφισβητούμε τις απόψεις μας. Αντίθετα, οι πεποιθήσεις μας παγιώνονται, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα ήταν λάθος.

  • Χρησιμοποίησε λιγότερα επιχειρήματα

Όταν βρίσκουμε λάθος τους άλλους ανθρώπους κατά τη γνώμη μας και προσπαθούμε να τους ενθαρρύνουμε να επανεξετάσουν τις απόψεις τους, τείνουμε να παρουσιάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα επιχειρήματα. Δυστυχώς, αν κάποιος δεν βρει ούτε ένα επιχείρημα πειστικό, συνήθως απορρίπτει την όλη υπόθεση.

  • Άφησε τους ανθρώπους να πείσουν τον εαυτό τους

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των επιχειρημάτων που είναι εμπόδιο όταν θέλετε να αποτρέψετε κάποιον από μια «λανθασμένη» γνώμη. Οι άνθρωποι πείθονται καλύτερα από τον εαυτό τους. Επομένως, για να πείσετε τους ανθρώπους, θα πρέπει να εστιάσετε σε κοινά σημεία, να κάνετε ερωτήσεις με γνήσια περιέργεια και να επιβεβαιώσετε τους άλλους ότι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να αλλάξουν.

  • Αγκάλιασε την πολυπλοκότητα

Σε πολλές περιπτώσεις, απλοποιούμε τα θέματα για να ταιριάζουν σε μια ισχυρή γνώμη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι ενισχύουν αυτή την τάση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι συχνά πιο σύνθετη.

  • Προώθησε επαναληπτικές προσεγγίσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματίες είναι επιτυχημένοι όταν έχουν μια λαμπρή ιδέα και την εφαρμόζουν σταθερά. Ωστόσο, μια άλλη δεξιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από την αρχική λαμπρή ιδέα: η ικανότητα να εργάζεσαι επαναληπτικά και να απορρίπτεις κακές ιδέες. Οι ηγέτες θα πρέπει να σκεφτούν πώς να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η επαναληπτική εργασία γίνεται κανόνας.

  • Δημιούργησε μαθησιακές κουλτούρες

Οποιοσδήποτε οργανισμός στον οποίο οι άνθρωποι συνεργάζονται αναπτύσσει μια κουλτούρα. Σε πολιτισμούς με υψηλό επίπεδο ψυχολογικής ασφάλειας, οι άνθρωποι τολμούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να παραδεχτούν λάθη. Σε πολιτισμούς όπου η ψυχολογική ασφάλεια είναι χαμηλή, οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν και να παραδεχτούν λάθη.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest